2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felejtsük el Rodint?

2009. április 5. 14:07 MTI

Provokatív címet adott legújabb kiállításának a csodálatos impresszionista gyűjteményéről híres párizsi Orsay Múzeum: Felejtsük el Rodint? A szobrászat Párizsban 1905-1914.

Annak az időszaknak, amellyel a múzeum mintegy száz darabból álló tárlata foglalkozik, kétségtelenül központi alakja volt a dicsőségének csúcsán álló Auguste Rodin, akinek műhelye ma is a francia főváros egyik idegenforgalmi nevezetességének számít. Talán éppen ezért ritka, hogy a kor több reprezentatív szobrászának műveit együtt állítják ki Párizsban, ahol a festészet vonzóbbnak számít. A múzeumok attól is tartanak, hogy a kor köztéri művészetében igen kedvelt női aktok felsorakoztatása egymás mellett bizonyos egyhangúsággal jár, ezért nem eléggé közönségcsalogató.

A múlt század első éveiben a fejlődés Rodin teátrális és kifejező formáitól Brancusi geometriai művei felé vezetett, a kettő között számtalan átmenettel: Bourdelle heroizmusa, Maillol buja formái, Duchamp-Villon építészeti szigora, a kubizmus megjelenése Archipenkónál mind ilyen volt. A mostani kiállítás központi alakja azonban Wilhelm Lehmbruck német szobrász, aki 1910-től az első világháború kitöréséig élt Franciaországban és Rodin, Maillol, Bourdelle gyakori vendégei közé tartozott. A párizsi Le Monde a május végéig megtekinthető kiállításról beszámolva a német alkotót kora egyik legnagyobbjának nevezi mind a bronz, mind a kő, a gipsz, mind a rajz és más grafikai műfajok területén.

Rodintől és tanítványaitól Lehmbruckot műveinek elegáns stilizáltsága különbözteti meg, amely jellemző női torzóira, köztük a Grande Songeuse (Nagy álmodó nő) című szobrára, valamint férfi aktjára. Költői és melankolikus stílusa az olasz De Chiricóéra emlékeztet. Az életben is depresszív volt a német művész, a háború kétségbe ejtette és 1919-ben, 38 éves korában öngyilkos lett. Az Orsay múzeumban látható kiállítás anyagának mintegy harmadát Lehmbruck művei adják, kitüntetett helyen szerepel a kiállításról kiadott, hézagpótló tanulmányokat tartalmazó katalógusban is.

Az érdeklődők ne felejtsék: a Felejtsük el Rodint? kiállítás május végéig tekinthető meg az egykori pályaudvarból átalakított gyönyörű párizsi múzeumi térben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár