2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Forradalmasították a művészetet Giotto alkotásai

2009. március 21. 15:54 MTI

Giotto és a 14. század címmel nyílt kiállítás Rómában, ahol most először láthatók együtt a nagy firenzei művész alkotásai, aki a maga korában forradalmat hajtott végre a festészetben - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Giotto (1267-1337) hatására a művészek modern módon kezdték szemlélni a világot, megtanultak mesélni a képekkel, bevezették műveikbe az érzelmeket, három dimenzióban próbálták ábrázolni a teret és újra felfedezték a természet iránti szeretetet.

A kiállításon szereplő több mint 150 művet, amelyek között megtalálhatók azok a festők is, akikre hatással volt, például Baronzio, Lorenzetti vagy a Giotto mesterének tekintett Cimabue, egy nemzetközi tudományos bizottság válogatta ki. A művek között faszobrok, miniatúrával ékesített kódexek, ötvösmunkák és mindenekelőtt csodaszép táblaképek vannak, amelyek közül néhányat erre az alkalomra restauráltak. A csúcs azonban Giotto 20 mesterműve, a Firenzében őrzött Madonna a gyermekkel és két másik Madonna, amelyet amerikai múzeumok adtak kölcsön.

A kiállításon belül van egy másik tárlat is, amely virtuálisan mutatja be festészetének ciklusait és nyomait azokban a városokban, ahol járt Rómától Firenzéig, Nápolytól Milánóig. Bonyolult technológiákon keresztül látni lehet leghíresebb freskóinak felnagyított részleteit, többek között azokat, amelyeket az assisi Szent Ferenc-bazilikában és a padovai Scrovegni-kápolnában festett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár