2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiszorítják a szlávokat az ősszlovákok

2008. március 3. 13:00 MTI

A jelek szerint "törlik a szlávokat" az új szlovák történelemkönyvekből, helyüket az "ősszlovákok vagy ószlovákok" veszik át - írta a pozsonyi Pravda című lap.

A lap emlékeztet arra, hogy az év elején hazafias programot hirdető Robert Fico szlovák kormányfő volt az, aki a Nagymorva Birodalom lakóit nem szlávoknak, hanem ősszlovákoknak, (ószlovákoknak) nevezte, amiért a történészek történelemhamisítással vádolták meg kormányát.

A tantárgybizottság elnöke Robert Letz a lapnak azt mondta, hogy `a szlávok nagyon pontatlan és általános megnevezés`, mindössze a más etnikumokhoz fűződő nyelvi- és kulturális rokonságot fejezi ki, ezért helyette `az ősszlovákok, vagy a Kárpát-medencei eleink lenne a helyes szóhasználat.`

Az oktatási tárca névtelenséghez ragaszkodó illetékese a Pravdának megerősítette, hogy az oktatási reform irányelveinek megfelelően a szeptembertől használatos iskolai történelemkönyveket valóban ennek megfelelően fogják átírni, s azokban a jövőben már nem szlávokról, hanem ősszlovákokról lesz szó.

Ján Mikolaj oktatási miniszter a lap megkeresésére erről nem akart nyilatkozni, mondván, hogy "nem gyakorolhatok politikai nyomást a szakemberekre." A miniszter véleménye szerint "minden tantárgy oktatásában jobban kellene buzdítani a hazafiasságra, mert a kormány elkötelezte magát, hogy az iskolákban erősíteni fogja a hazafias öntudatot" - így a lap.

Dusan Kovác történész - aki szintén tagja a tantárgybizottságnak - ezzel szemben kitart azon véleménye mellett, miszerint ősszlovákokat emlegetni helytelen, mert ha egyszer a fogalmat a történettudomány nem alkalmazza, akkor annak a történelemoktatásban sincs helye.

A lap emlékeztet arra, hogy miután Ficót a liberálisabb szemléletű történészek élesen bírálták, egy másik, a hazafias kulturális szervezethez, a Matica Slovenskához közel álló konzervatív történészi csoport nyilatkozatban állt ki a kormányfő történelemszemlélete mellett, és volt köztük olyan történész is, aki nyíltan rokonszenvez a II. világháború alatt fennállt szlovák fasiszta csatlósállammal és annak háborús bűnökért kivégzett elnökével, Jozef Tisóval.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár