2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

100 milliós lecke művészettörténészeknek

2007. augusztus 9. 09:00

Szakértői vizsgálatok szerint Munkácsy kilencven évvel ezelőtt eltűnt festményét találták meg a vámosok július elején egy, az Egyesült Államokból érkező küldeményben.

A Vám és Pénzügyőrség szóvivője, Sipos Jenő szerint további szakértői vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy az alkotás valóban a sajtóhírek szerinti 90 éve, az első világháború idején nyoma veszett Naplemente című festmény-e. Ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, kulturális javakra elkövetett csempészet miatt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy mind a küldemény amerikai feladójáról, mind a magyar címzettjéről információval bírnak.

Utoljára egy 1915-ös San Franciscó-i kiállításon mutatták be

Sipos Jenő a küldőről és a címzettről a nyomozásra hivatkozva nem kívánt részleteket elárulni, csak annyit mondott, hogy vizsgálják a küldőnek milyen kapcsolata van Magyarországgal. Tisztázni szeretnék, hogy a kép hogyan került a címzetthez, kik voltak korábban a tulajdonosai, illetve mi lett volna a további sorsa. Mint mondta, egyelőre azt sem tudják, hogy hol volt a kép, egy pincében porosodott, vagy egy magángyűjtemény része volt.

A festmény megtalálásával kapcsolatban azt mondta: egy csomagban érkezett a Ferihegyi vámhivatalhoz, a pénzügyőr kockázatelemzés során döntött úgy, hogy megvizsgálja a küldeményt. A 66x99 centiméteres, keret nélküli, viszonylag jó állapotban levő, 1.500 dollár értékre megjelölt festményen a pénzügyőrnek feltűnt a bal alsó sarokban látható Munkácsy aláírás, így a helyszínre szakértőt hívtak, aki előzetesen megerősítette, hogy Munkácsy-képről van szó. Sipos Jenő az MTI azon kérdésére, hogy miért csak most hozták a nyilvánosságra a történteket, azt mondta: a festményt eddig vizsgálták.

Szakértők az alkotás létezését is vitatták

A kép további sorsával kapcsolatban azt mondta, egy darabig a Magyar Nemzeti Galériában marad vizsgálatok miatt, hogy az eredetét pontosan megállapítsák. A képet a vámosok lefoglalták, a vizsgálatok után ők őrzik majd. Sipos Jenő ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére, miszerint a vámosok megfelelő körülmények között tudják-e őrizni a képet, azt közölte, szakértőkkel egyeztetnek arról, hogyan kell tárolni a festményt.

A Magyar Nemzeti Galériában tartott sajtótájékoztatón, amelyen a sajtónak is megmutatták a képet, megjelent Pákh Imre műgyűjtő is, aki 35 Munkácsy-kép tulajdonosa. Pákh Imre a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek úgy nyilatkozott: bár ő nem szakértő, de ő vitatja, hogy Munkácsy Mihály festette volna a képet. Indoklása szerint nem ezt sugallja a kép, emellett túl sötét is.

Munkácsy 20. századi életrajzából is kimaradt

Pákh Imre az MTI-nek is megerősítette, hogy a festményt felajánlották neki megvételre. Mint mondta, mintegy fél évvel ezelőtt egy amerikai képkereskedő ismerőse mutatott neki róla egy fotót, de a festmény már akkor sem tetszett neki, így addig nem jutottak el, hogy pénzről beszéljenek. Hozzátette, ha mégis Munkácsy-képről van szó, az értéke nem éri el a sajtóban megjelent 100 millió forintot, véleménye szerint egy aukción 50 millió forintért kelne el a kép.

A festmény eredetét illetően úgy fogalmazott: "fel van adva a lecke a művészettörténészeknek". A sajtóban korábban megjelent, hogy Andrássy Gyula volt miniszterelnök tulajdonában állt a mű. Pákh Imre szerint az Andrássy-gyűjteményről fotók készültek, így ez könnyedén visszakövethető.

A Népszabadság információi szerint a rendőrség központi ügyeletén egy telefonáló azzal jelentkezett, hogy a Munkácsy-képet nagymamájától lopták el. A címzett pedig feltehetőleg egy budapesti galériatulajdonos volt. A végleges szakértői vélemény elkészültéig a festmény a Magyar Nemzeti Galériában marad.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár