2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Finnek üzemeltetik a világ egyetlen Lenin-múzeumát

2007. február 22. 10:15

A világ egyetlen Lenin-múzeuma Finnországban, Tampere városában működik azóta, hogy 1993-ban bezárták a moszkvait.

Élt, él és élni fog

Az intézmény a Helsinkitől 180 kilométerre északnyugatra lévő Tampere városában, a Népház harmadik emeletén található: a Lenin museo évente 15 ezer, a világ minden tájáról érkező látogatót fogad.

"Ez történelmi múzeum" - hangoztatja már bevezetőben Aimo Minkkinen igazgató, hogy eleve kizárjon bármiféle politikai félreértést. "Itt, ebben a szobában találkozott először Lenin és Sztálin 1905 decemberében. ... Finnországnak, Leninnek és Sztálinnak akkor egy közös ellensége volt: a cár" - mondja Aimo Minkkinen abban a helyiségben, amelyet ma a személyzet használ.

Bár a moszkvai egyetemen végzett, a Finn Kommunista Párt tagja is volt egy időben, és magát "nem sztálinista értelemben vett marxista-leninistának" nevezi, az igazgató hangsúlyozza, hogy semmiképpen sem akarja, hogy a szovjet rendszer dicsőítőjének tekintsék. "Nem kérünk abból a szocializmusból. 20 ezer finn pusztult el a sztálini táborokban. De a kapitalizmus nem old meg minden problémát. Alternatívákra van szükség, ezt keresik látogatóink" - mondja.

A kommunizmus egyik teoretikusának szentelt múzeum fenntartása különösnek tűnhet egy olyan ország részéről, amely súlyos árat (területek elcsatolása, óriási kártérítések) fizetett a Vörös Hadsereg ellen 1939-1944 között vívott két háborúban. De Finnországot, amely 1809-től 1917-ig Oroszországhoz tartozott, többé soha nem foglalták el, és ennyiben sorsa más volt, mint Észtországé, Lettországé és Litvániáé.

A diákok és kutatók számára nyitva álló könyvtárán túl fotók, fakszimilék, újságkivágások, audiovizuális dokumentumok, szobrok (bronzból-, gipszből-, és még rizsszemekből is), valamint propaganda-tablók idézik Lenin alakját. A gyűjtemény gazdagodott azt követően, hogy a Szovjetunió összeomlása után megnyíltak a moszkvai irattárak, de Minkkinen szerint "Putyin elnök ismét bezárta a kaput".

A múzeumban röviden dokumentálják Vlagyimir Iljics Uljanov életútját, kora gyermekkorától és a III. Sándor cár elleni összeesküvésben való részvétele miatt kivégzett bátyjának drámájától - amely Lenin forradalmár pályafutását elindította - egészen 1924 január 21-én, 53 éves korában bekövetkezett haláláig. A múzeum dokumentálja Lenin és Finnország kapcsolatait is: az agitátor ugyanis II. Miklós rendőrsége elől menekülve finn területen rejtőzött 1905-től 1907-ig és 1917-ben.

Az intézményt a Finn-orosz baráti társaság és a finn állam hozzájárulásából, valamint a belépők árából és a szuvenírokból - az obligát Lenin-portrés pólókból, kitűzőkből, edényekből, érmekből és plakátokból fedezik, s látogatói főleg diákok, és mind nagyobb számban turisták - élen az angolokkal, a németekkel és a franciákkal.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár