2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ENSZ is elítéli a holokauszt-tagadást

2007. január 29. 16:00

Nemzetközi megemlékezések

Emlékezés Németországban

A holokauszt nemzetközi emléknapján megemlékezések kezdődtek szombaton Németországban. Szerte az országban a demokratikus politikai pártok, továbbá a civil szervezetek emlékünnepségekkel, koszorúzásokkal, kiállításokkal idézik fel a nemzetiszocializmus áldozatainak emlékét. A német parlament évekkel ezelőtt a holokauszt emléknapjává nyilvánította január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának napját. Az első országos megemlékezést 1996-ban tartották, s azóta minden évben megemlékeznek a nácizmus áldozatairól.

Angela Merkel kancellár szombati nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy minden demokratikus eszközzel fel kell venni a harcot a nemzetiszocializmus eszméinek újjáélesztését célzó erőfeszítésekkel szemben. Ennek kapcsán az ország demokratikus politikai erőit a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) elleni harcra szólította fel, "nulla toleranciát" hirdetve az NPD, illetve a szélsőjobboldal törekvéseivel szemben. A konzervatív kancellár mellett több magas rangú szociáldemokrata politikus is felhívta a figyelmet a szélsőjobboldal és ezzel összefüggésben az antiszemitizmus erősödésére Németországban.

A holokauszt áldozatairól hétfőn a német parlament, a Bundestag is megemlékezik. Az idei évben ugyanakkor az emléknapnak magyar vonatkozása is van: a Bundestag vendége lesz Kertész Imre Nobel-díjas író, és a magyar népzene nagyköveteként ismert, Kossuth-díjas Muzsikás együttes. Az ünnepi beszédet Norbert Lammert, a Bundestag elnöke, tartja, majd felolvasnak Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című regényéből. A parlamenti megemlékezés keretében a Muzsikás együttes erdélyi magyar, erdélyi cigány és erdélyi magyar zsidó népzenét játszik.

Kanada a holokauszt tagadása ellen

El kell ítélni mindazokat, akik tagadják a zsidóság második világháborús tömeges megsemmisítésének tényét - hangsúlyozták szombaton, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. "Ünnepélyes kötelességünk, hogy emlékezzünk erre a tragédiára, nem csupán azért, hogy igazságot szolgáltassunk az áldozatoknak, hanem azért is, hogy elítéljünk mindenkit, aki tagadni akarja, hogy a holokauszt egyáltalán megtörtént vagy azt állítja, hogy azt eltúlozzák" - szögezte le közleményében Peter MacKay külügyminiszter.

Felidézve, hogy az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadítása 1945. január 27-én az egész világ előtt feltárta a holokauszt borzalmait, a miniszter rámutatott: "ennek az emléknapnak az a jelentősége, hogy átadjuk a holokauszt tanulságait a következő nemzedékeknek, és éberen őrködjünk azon, hogy az emberiség soha többé ne maradjon néma ilyen borzalom láttán".

Kitüntetések Oswiecimben

Volt foglyok mellett a dél-lengyelországi Oswiecim város (német nevén Auschwitz) több lakója is részt vett szombaton az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 62. évfordulóján tartott helyszíni ünnepségen, hogy lerója kegyeletét a holokauszt áldozatai előtt.

"Egész közösségek pusztultak el a gázkamrákban. Közép- és Kelet-Európa egész zsidósága pusztulásra és feledésre ítéltetett"
- mondta ünnepi beszédében Ewa Junczyk-Ziomecka helyettes államtitkár, Lech Kaczynski lengyel államfő megbízottja. "Nem feledhetjük a romák, a szovjet hadifoglyok és más nemzetek tagjainak emlékét sem, mindazokét, akiket ezen a helyen pusztítottak el" - tette hozzá. Az eseményen magas lengyel kitüntetést adtak át mintegy húsz egykori oswiecimi lakosnak, akik titokban segítséget nyújtottak foglyoknak és a haláltábor szökevényeinek.

Lech Kaczynski lengyel államfő az ünnepségen felolvasott üzenetében külön kiemelte azoknak a közelben élő lengyeleknek a hősiességét, akik életük kockáztatásával segítették a koncentrációs tábor foglyait, s szemére vetette a világnak, hogy alábecsülte a tábor környékén élők elszántságát a foglyok mentésében. "A világ közvéleménye gyakran úgy emlegeti a környék lakosságát, mint amely teljesen közömbösen viseltetett a foglyok sorsa iránt" - írta levelében Kaczynski elnök, elítélve "az ilyen igazságtalan nyilatkozatokat".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár