2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékhely lett a polgárháborús óvóhelyből

2007. január 4. 08:45

A négy és fél kilométer hosszú folyosórendszerből álló óvóhelyet a harmincas években, a spanyol polgárháború idején tervezte Guillermo Langle mérnök.

Az egykori bunker nyolc méter mélyen van a föld alatt, s a szakemberek szerint a harmadik métertől kezdődően egy 60 centiméteres kőzetréteg rendkívül ellenállóvá teszi. A 2,2 méter széles folyosók szellőzését csövek biztosították, amelyeket a 47 lejárathoz csatlakoztatták.

A bejáratoknál kialakított beugrók az esetleges, gránát okozta beomlásoktól védtek, míg a sebesülteket a körülményekhez képest jól felszerelt műtő várta. Az óvóhely 40 ezer embernek, Almería egész lakosságának biztos menedéket jelentett a légi támadásokkal szemben - írta az El País című spanyol napilap.

A város azóta az óvóhely egy kilométer hosszú szakaszát restauráltatta. A 70 éve kihasználatlanul álló folyosók ugyanis megteltek sárral és a fák gyökérzete is tetemes károkat okozott bennük. Helyükre kerültek a korabeli berendezési tárgyak és a bejáratot úgy képezték ki, hogy a mozgássérültek is kényelmesen lejuthassanak.

"Itt senkitől sem kérdezik meg, milyen politikai nézetei vannak. Ezt az óvóhelyet azért építették, hogy mentsék az ember legértékesebb kincsét, az életét. Ezt akarjuk kiemelni az emlékezetben és az időben tett utazással" - mondta a turizmusért felelős helyi tanácsnok. Az óvóhely megtekintése a következő egy hónapban mindenki számára ingyenes.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár