2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurátor vigyázza a rádió-matuzsálemeket

2006. december 13. 09:30

A nem mindennapi hobbi jelentőségét növeli, hogy minden egyes öreg rádió, magnetofon és televízió működik is, hiszen gazdájuk műszaki restaurátorként is hírnevet szerzett magának.

A telefongyár új gyártmányai:
a Terta vetítő és magnó
és a 1027 típusú rádió, 1960.
 

A technikatörténet szerint a húszas évek fekete ládarádiói ötlenek elsőként szembe Kiss Frigyes gyűjteményében. Ezeken éppúgy foghatók például a Kossuth rádió adásai mint a későbbi néprádiókon, a lámpás, vagy tranzisztoros készülékeken. Gyönyörű fadobozokban, patinás tekerőgombokkal, izzó varázsszemekkel igéznek meg bennünket a harmincas és negyvenes évek darabjai.

Igazi különlegesség azonban az ötvenes évek gyártmányai között is akad. Ilyen például a Thermo elektromos lámpával üzemelő szovjet rádió. Ez a szerkezet 1954-ben még az amerikai szakirodalomban is helyet kapott. Hiszen a lámpája petróleumból hőenergiát, majd abból elektromos energiát állított elő. Eközben főzni és melegíteni is lehetett vele.

A hidegháborús időszakban azonban más "csodák" is születtek: a Néva névre keresztelt kémrádió, például mindössze szivardoboz nagyságú volt, testhez simuló alakjával könnyű volt elrejteni. Külön csatlakoztatható volt hozzá a hívója, amely alaposan megelőzve korát akként működött mint a mai rezgőhívós mobiltelefonok.

A nosztalgia érzését erősítik fel különösen az idősebb generációkban az óriási méretű Vörös Szikra és Mambó magnók, az első nagy dobozú kis képernyős fekete-fehér televíziók. Manapság pedig, a DVD lejátszók korában, valóságos időutazásnak számítanak a tölcséres gramofonokon hallható huszadik század eleji opera előadások.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Kuntz Zoltán)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár