2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Könyvek Karácsonyra: a Múlt-kor ajánlója

2006. december 19. 14:00

Az idei karácsonyi vásárlási roham közepén a Múlt-kor a legjobb törikönyvek között válogatott, hogy megtudja, mit, mennyiért kaphatunk meg, ha a múlthoz vonzódó szeretteink könyvtárát akarjuk gyarapítani.

Diktátort a fa alá

70 millió halott

Jung Chang Vadhattyúk című munkája világszerte bestseller: eddig több mint tízmillió példány fogyott belőle, s több olvasóhoz jutott el, mint eddig bármely Kínáról szóló könyv. Jung Chang és férje, Jon Halliday most megírták a Vadhattyúk "felülnézetét": Mao Ce-tung életrajzát. Akit megrendített a Vadhattyúk szereplőinek sorsa, ebből betekintést nyerhet a kínai egyének sorsát irányító nagypolitikába. Rá fog döbbenni: a történet itt sem kevésbé drámai.

A kötet mögött egy évtizednyi kutatómunka áll. A szerzők felkeresték és megszólaltatták Mao életének még élő, számos ismerőjét, azokat is, akik eddig némaságba burkolóztak. De az érintett kínaiakon kívül meginterjúvolták gyakorlatilag az összes külföldit is, aki valaha is érdemi közelségbe került Maóhoz. Így jött létre az eddigi leghitelesebbnek mondható Mao-életrajz, tele döbbenetes fordulatokkal.

Akit mindebből megismerhetünk, nagyon távol áll az eddigi Mao-képünktől. Korántsem csak az idealizmus vagy valalmiféle jobbító ideológia vezérli. Egyre törekszik felfelé, és útját jócskán egyengeti Sztálin, aki már a húszas évektől hol ellenfél, hol szövetséges. Mao hazug mítoszt gyárt a Hosszú Menetelésből és a Japán elleni háborúból, zsarol, mérgez és intrikál, hogy célját elérje. Márpedig 1949, azaz Kína meghódítása után a titkos cél nem más, mint a kínai világhatalom. Ezt az álmot kergeti a Nagy Kormányos, és éhen veszejt harmincnyolcmillió embert. Ha ehhez még hozzáadjuk a Mao-éra többi áldozatát, több mint hetvenmillió halottat kapunk békeidőben.

Pedáns történetírás a Vadhattyúk mesemondói hangján: a könyv szinte testközelbe hozza a közelmúlt Kínájának általunk is ismert szereplőit. Legfőképpen Mao személyiségét, aki gátlástalanul érvényesíti akaratát minden észérv ellenében. Megnyílik előttünk a maói udvartartás is, hogy tanúi legyünk az eldugott sarkokban játszódó tragédiáknak. És persze megjelenik Mao valahány felesége, szeretője és gyereke - a torzult személyiség áldozatai. Tartalmában és megközelítésében is mérföldkő ez a könyv: rengeteg újat mond a szaktörténésznek és az érdeklődő olvasónak egyaránt.


Kinek ajánljuk:
Mao regényes élete a hosszú téli estékre kiváló olvasmány lehet mindazoknak, akik a huszadik század történetét diktátorok mindennapjain keresztül is hajlandók megismerni.

Olvasmány a Múlt-koron: 30 éve halt meg a nagy kormányos, Mao Ce-tung


Chang, Jung - Halliday, Jon: Mao. Az ismeretlen történet (Mao. The Unknown Story). Ford.: Frank Orsolya, Latorre Ágnes, Révész Ágota. Európa Könyvkiadó, Bp., 2006. 884 o.
Ára: 4500 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár