2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tizenkétezren vettek részt a mauthauseni megemlékezésen

2006. május 8. 09:30

Tizenkétezren vettek részt vasárnap az egykori mauthauseni koncentrációs tábor területén tartott megemlékezésen.

A megemlékezésen, amelyen jelen volt Heinz Fischer osztrák elnök, valamint az osztrák kormány több tagja is, Mauthausen női áldozatainak emlékéről beszélt Hannah Lessing, az osztrák kárpótlási alap főtitkára.

A rabok mintegy fele nem érte meg a láger 1945 májusi felszabadítását.


A Linzhez közeli Mauthausen és altáborai a II. világháború idején mintegy 200 ezer foglyot - közöttük nőket és gyerekeket - tartottak fogva embertelen körülmények között. Az első foglyok 1938 augusztusában érkeztek a hegy tetején lévő, erődszerűen kialakított táborba. Az első szelekcióra 1941 augusztusában került sor: az áldozatokat az eutanáziaprogramban is szerepet kapó hartheimi kastélyban gázosították el.

"Borzasztó nehéz volt karon fogva menni, de úgy gondoltuk, ez egy stílusos dolog."
Bán Gábor Kiskunhalason született zsidó családban, a gimnáziumot Kőbányán végezte. 1944 a német megszállás után munkaszolgálatra hívták be. 1945. márciusában Mauthausenbe, majd onnan a halálmenettel Gunskirchenbe hurcolták. A felszabadulás, majd majd két hónapi kórházi kezelés után Magyarországon újra megtalálta családját.
Videóinterjú
1942 tavaszán a főtáborban kis kapacitású gázkamrát alakítottak ki, amely egyszerre 30 személyt tudott elpusztítani Zyklon B-vel. A foglyok azonban főleg a rossz ellátás mellett végzett fizikai munkától és az őrség kegyetlenkedésitől pusztultak. Különösen hírhedt volt a hegyre épült főtábor oldalában működő kőbánya. A foglyok itt egész nap hatalmas kőtömböket cipeltek felfelé a több száz lépcsőfokon (Halállépcső), miközben a kápók folyamatosan botokkal és korbáccsal verték őket.

1945 május elején az SS elégette a tábori irattárat, majd 3-án kiürítette a főtábort. Május 5-én a Nemzetközi Vöröskereszt képviselője két amerikai járművet kalauzolt a hegy tetején álló erőd kapujához. Mauthausent így 3 amerikai katona szabadította fel. Az egyik barakkból egy 46 kilós csontváz támolygott elő. Eredetileg mérnök volt, Simon Wiesenthalnak hívták, és hamarosan megkezdte az évtizedekig tartó hajszát Eichmann, Mengele és több ezer cinkosuk után. Legutóbb beszámoltunk róla, hogy Michigan államban az FBI tartóztatott le egy egykori Mauthausen-beli fegyveres őrt.

A náci deportálások osztrák áldozatairól Bécsben csütörtökön és pénteken emlékeztek meg: az ország egész területéről a fővárosba érkezett diákok 80 ezer szál fehér rózsát rendeztek vázákba a Szent István dóm (Stephansdom) előtti téren. A Megemlékezés virágai akció keretében pedig fehér rózsát helyeztek el olyan bécsi házak kapujánál, ahonnan a nácik deportálták a lakókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár