2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szobor a Pál utcai fiúknak

2006. január 11. 09:30

Szoborállítási nagyüzem lesz az idén Budapesten: az '56-os forradalom évfordulójára elkészül a központi emlékmű és több kerület maga is készíttet mementót. Ezeken kívül felállítják még többek között Bajcsy-Zsilinszky Endre különlegesnek ígérkező szobrát is - számol be róla Népszabadság.

Az idén jelentős köztéri alkotásokkal gyarapodik Budapest. Legjelentősebb közülük bizonyára a felvonulási téri '56-os emlékmű lesz. Az i-ypszilon csoport műve a forradalom idején ledöntött Sztálin-szobor helyén áll majd. Az állami emlékmű felállításán kívül több kerület maga is készíttet '56-os emlékművet: a XVI. kerületi, a XVII. kerületi és a XXII. kerületi tervek már túl vannak a zsűrizésen. Fővárosi finanszírozásban megvalósul egy régóta dédelgetett ötlet: lesz szobruk a Pál utcai fiúknak. Igaz, nem az egykori grundnál, nem is a Füvészkertben, hanem a kettő között valahol: vagy a Práter utcai iskola előtt, vagy a Molnár Ferenc téren, vagy a Lósy utca és a Lippa utca sarkánál.

Az óbudai Flórián tér a hagyományos tűzoltónapi felvonulások kiindulóhelye. Az idén itt emlékművet is szeretnének állítani a tűzoltók a munkájuk végzése során elhunyt társaik emlékére. A szoborra tavaly kiírt pályázatot Csíkvári Péter nyerte meg, aki egy keresztszerű nyolc méter magas kompozíciót tervezett a Flórián téri parkba.

Várhatóan augusztusban állítják fel a Nehru parton a roma holokauszt emlékművét, Szabó Tamás alkotását. Az ő nevéhez fűződik a Dohány utcai Carl Lutz-emlékmű is. A roma áldozatok emléke egy gránittömb lesz, melynek belsejébe réseken át pillanthatunk be, s belül egy aranyban izzó, rogyadozó emberalak lesz látható.

Többfordulós pályázaton dőlt el, hogy Illyés Antal Bajcsy-Zsilinszky szobra kerül a Deák térre, Győrfi Sándor emlékezetes ülő alakos Bajcsy-Zsilinszkyje helyett.

Késő tavaszra készül el valószínűleg Ronald Reagan mellszobra, s Churchill és Washington szobra mellé helyezik majd a Városligetbe. Az amerikai elnök szobrának egyik fő támogatója Zwack Péter, aki jelentősebb összeget is áldoz a mű elkészítésére.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár