2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt a Buckingham-palota megmentője

2005. július 1. 13:15

Meghalt az a pilóta, aki megmentette a királyi palotát egy német bombázó támadásától - közölte kedden a veterán felesége.

Ray Holmes volt az, aki 1940 szeptember 15-én Hurricane vadászgépéről észrevette, hogy egy német Dornier bombázó éppen rárepül a londoni Buckingham-palotára. Amikor tüzet akart nyitni rá, észrevette, hogy kifogyott a lőszerből - ezért egyszerűen megcélozta a bombázó farokrészét, beleütközött, és leszakította azt.

Holmes Hurricane típusú vadászgépe a Victoria pályaudvartól nem messze a földbe fúródott, de a pilóta ejtőernyővel időben kiugrott, a német gép a pályaudvar előcsarnokába vágódott. Mind Holmes, mind a német gép pilótája túlélte az esetet, amelyet egyébként a híradósok filmre is vettek. "Nem volt idő a mérlegelésre. A Dornier-gép olyan törékenynek látszott, azt gondoltam, az én gépem egyszerűen ketté fogja vágni. A Dornier azonban ugyanolyan erős volt, mint az enyém - emlékezett vissza később Holmes."

Tavaly régészek egy dokumentumfilmhez kiásták Holmes vadászgépének egyes darabjait a földből. A gép motorját kiállították a londoni hadtörténeti múzeumban. A háborús veterán, aki két éve küzdött a rákkal, hétfőn hunyt el. A Buckingham-palota szóvivője szerint II. Erzsébet királynőt szomorúsággal töltötte el a hős pilóta halálának híre.

Holmes a Dornier "leszedése" után további harci bevetéseken vett részt, majd felderítőként 9000 méteres magasságból készített légi felvételeket, többek között Berlinről és a nácivezér Hitler berchtesgadeni "sasfészékről". A háború utolsó szakaszában a király futáraként Winston Churchill miniszterelnök postáját szállította. A háború után visszatért szülővárosába, Wirralba, ahol újságíróként dolgozott nyugdíjba meneteléig.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár