Az alapanyagoktól függően különféleképpen készítettek alkoholt az ősi Kínában
2019. június 14. 11:48 MTI
Egy nemzetközi tanulmány szerint az ősi Kínában több ezer éve több módon is készítettek alkoholt. A kutatók neolitikumi agyagedények vizsgálatából jutottak erre a következtetésre.
Korábban
A tanulmány elkészítésében az amerikai Stanford Egyetem, a kínai Csengcsou Egyetem, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia és a Saanhszi Tartományi Régészeti Intézet kutatói vettek részt. A nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy az alapanyagoktól függően különböző módszerekkel állítottak elő alkoholos italokat a korai újkőkorban, mintegy 13 ezer évvel ezelőtt élő kínaiak.
A kutatók olyan 7-8 ezer éves agyagedényeket vizsgáltak meg, amelyek a mai Vej-folyó völgyében, Kína északnyugati részén kerültek elő ásatásokon. A leletek szerint a térségben élő egykori emberek rizst, kölest és egyéb alapanyagokat erjesztettek az alkoholkészítéshez. Ezek maradványait az agyagedényeken fedezték fel.
A tanulmány kifejti, hogy a korabeli emberek legalább két módját ismerték az alkoholkészítésnek. Az egyiknél a gabonaszemeket kicsíráztatták, ami cukrot szabadított fel a növényben. A másik módszerhez penészes gabonát vagy gyógynövényt használtak, ami egyszerre tette lehetővé a cukrosodást és az erjedést. A kutatók megállapították, hogy az agyagedények is különlegesek voltak, elősegítették az erjedési folyamatot.
Például néhány edénynek a szája apró volt, de az oldala széles és a nyaka vékony. Ez a forma lehetővé tette, hogy az edényt jól le lehessen zárni, ne kapjon levegőt a tartalma, így elősegítve az alacsony alkoholtartalmú italok készítését.
A tudósok szerint az alkoholos italok fogyasztása a társadalmi és vallási tevékenységekhez kapcsolódhatott. Bizonyos társadalmi státuszt jelenthetett egykor, ha valaki alkoholos itallal tudott megkínálni másokat.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
25. Magyar–török küzdelmek és együttélés a 15–17. században
VI. Nemzetközi konfliktusok és együttműködés
- Hogyan került Erdély Habsburg uralom alá?
- Sohasem vesztett csatát Mátyás legendás hadvezére, Kinizsi Pál
- 10 tény az Oszmán Birodalomról
- Dárdára tűzve hordozták körbe a törökök az első csatában elesett magyar király fejét
- Erdély és Lengyelország számára egyaránt virágkort jelentett Báthory István uralkodása
- A fegyelem hiánya miatt mondott csődöt Nikápolynál a lovagi harcmodor
- Az öngyilkosságot fontolgatta II. Mehmed szultán a nándorfehérvári vereség után
- Előkerültek a mohácsi csata maradványai
- Aki kávét ivott, elvesztette a fejét IV. Murád szultán uralma idején
- A Rosenberg-házaspár pere tömeghisztériát váltott ki az Egyesült Államokban 16:05
- Még Gary Cooperrel és Frank Sinatrával is hírbe hozták Anita Ekberget 16:05
- Ezer forintot ajánlottak Déryné Széppataki Róza, az első magyar primadonna csókjáért 14:20
- Senki sem parancsolhatott a tájképfestészet legendájának, Georgia O’Keeffe-nek 09:50
- II. Ulászló esküvője után két hétig tartó ünnepségsorozat vette kezdetét 09:05
- Tizenhét éves korában már világsztárokkal zenélt együtt Miles Davis tegnap
- Szemérmetlen viselkedésével gyakran megbotránkoztatta az erkölcscsőszöket Brigitte Bardot tegnap
- Több ezer zsidó életét mentette meg a holokauszt idején Ángel Sanz Briz tegnap