2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Magyar Postán már száz éve is elektromos teherautókat használtak

2024. július 19. 11:05

Bár manapság gyakran éri kritika a Magyar Postát, egykor a világ élvonalába tartozott technológiai újításaival. A Postamúzeum állandó kiállítása révén betekintést nyerhetünk ebbe az innovatív időszakba. A Kultúra.hu cikke.

postamúzeum
Fotó: Hajdu József / Postamúzeum

Mostanában divat szidni a Magyar Postát drágasága és lassúsága miatt, de száz éve még igazán progresszívnek számított.

Sok mindenben első volt a világon, például alaposan megelőzve korukat, már az 1920-as években elektromos teherautókkal szállították ki a postai küldeményeket, csomagokat.

Az akkori világszínvonalú szolgáltatások alapját ötven évvel korábban, a kiegyezést követően fektették le. 1867-ben ugyanis a külügyön és a hadügyön kívül teljesen különálló állami intézmények jöttek létre Bécsben és Pesten is, az akkor megalakuló Magyar Királyi Posta is ezek közé tartozott.

Első vezetője, Gervay Mihály húsz éven keresztül irányította az intézményt, regnálása alatt postaépületeket, postahálózatot építettek, bevezették a levelezőlapokat, de szabályozta a nők alkalmazásának feltételeit is.

A budapesti Postamúzeum – amelynek kilenc vidéki filiáléja is van – állandó kiállítása ezeket a régi szép és egyben innovatív időket eleveníti fel. Például a mozgó posta ötletét, amelyet aztán számos másik ország is átvett, nálunk egészen 2004-ig működött a szolgáltatás.

Ennek lényege, hogy a nagyobb pályaudvarokról induló vonatokra olyan postakocsikat is csatlakoztattak, amelyek berendezett postahivatalok voltak.

Ha valaki valamit el akart küldeni, gyakorlatilag annyit kellett tennie, hogy a pályaudvaron megkereste a számára megfelelő irányba induló vonatot, és feladta a küldeményt.

Így a feldolgozással együtt a kiszállítás folyamata is azonnal elindult, ami rendkívül meggyorsította a feladott csomagok célba juttatását.

Györgyei Szabó Magdolna teljes cikke a Kultúra.hu oldalán olvasható. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár